4. Μεσοποταμία
Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η υιοθέτηση (ή μη) της ελληνικής γλώσσας στην Μεσοποταμία και την βορειοανατολική Αφρική στους νεοϊδρυθέντες πολιτισμούς από το 3000 π.Χ. και μετά.
Σουμερία
Οι Σουμέριοι, λαός έξυπνος, σχετικά ειρηνόφιλος και με έφεση στο εμποριο, στάθηκαν ανοιχτοί στην ελληνική γλώσσα. Όλοι οι βασιλείς της προδυναστικής περιόδου ή δυναστείας τής Ουρούκ (περί τού 27ου αιώνα π.Χ.) ενθάρρυναν τις αυλές τους αλλά και τον λαό να μαθαίνει ελληνικά. Οι προσπάθειές τους έχουν καταγραφεί σε διάφορα έργα της περιόδου αλλά και μεταγενέστερα. Ίσως η πιο διάσημη παραίνεση, να είναι αυτή που βρίσκεται σε 19 «χαμένους» στίχους από το έπος του Γκίλγκαμες. Οι στίχοι βρίσκονταν στο τέλος (6η στήλη) της 2ης πινακίδας της παλαιοβαβυλωνιακής απόδοσης τού έπους, όταν ο βασιλιάς-ήρωας Γκίλγκαμες έχει γίνει πλέον φίλος και οδηγός τού ημιάγριου Ενκιντού:
«Την πόρνη Σάμχατ πλησίασε ο Ενκιντού και λεέι:
“Τα στήθη σου γύμνωσε Σάμχατ,
τα σκέλια σου άνοιξε και άσε με τα κάλη σου ν’ αδράξω.”
Η Σάμχατ κοίταξε τον άξεστο και είπε:
“Τα στήθη σήμερα δεν θα γυμνώσω
ούτε επάνω μου θ’ αφήσω να ξαπλώσεις”
“Γιατί;;;”
“Ενκιντού, είσαι σοφός, θεός μού μοιάζεις!
Μα από γυναίκες τίποτα δεν ξέρεις.
Σήμερα και για τέσσερεις ημέρες θα έχω τα ρούχα μου.”
Περίλυπος πηγαίνει ο Ενκιντού στον Γκίλγκαμες
“Φίλε, η πόρνη η Σάμχατ μ’ έδιωξε
επάνω της να ξαπλώσω δεν με άφησε
και όταν εγώ ρωτούσα, μού είπε ότι έχει τα ρούχα της”
Ο Γκίλγκαμες, βασιλιάς της Ουρούκ με τις μεγάλες αγορές,
τον φίλο αγκαλιάζει στον ώμο
Κούνησε το κεφάλι ο σοφός Γκίλγκαμες και είπε:
“Δεν πηδάς που δεν πηδάς,
γιατί δεν μαθαίνεις την ελληνική γλώσσα;”
Η τελευταία γνωστή φωτογραφία (1907;) από το εξαφανισμένο κομμάτι της 2ης πινακίδας (πλάκας) τού παλαιοβαβυλωνιακού σώματος τού έπους τού Γκίλγκαμες. Το κομμάτι δεν ξαναεμφανίστηκε έκτοτε και η πινακίδα θεωρείται ελλιπής. Εικάζεται ότι το κομμάτι κατέχει ισχυρή οικογένια, αμφικτύων γνωστής, διεθνούς λέσχης με πολιτική και οικονομική επιρροή.
(Σχετικά με τα μη εξαφανισμένα μέρη του έπους, δείτε:
http://www.ancienttexts.org/library/mesopotamian/gilgamesh/
http://www.gutenberg.org/files/11000/11000-h/11000-h.htm
Ελληνική μετάφραση των μη εξαφανισμένων μερών κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΣΤΟΣ, 1994 - Μετάφραση, σχόλια: Αύρα Ward)
Βαβυλώνα
Σε αντίθεση με τους Σουμέριους, οι Βαβυλώνιοι βρέθηκαν συχνά σε ανταγωνισμό με τους Έλληνες για την εμπορική επικράτηση στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η στάση τους απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στην ελληνική λώσσα παρουσίασε διακυμάνσεις.
Οι Βαβυλώνιοι είχαν πάθος με την ανέγερση μεγάλων οικοδομημάτων και προκειμένου να το ικανοποιούν, προσκαλούσαν συχνά στην επικράτειά τους Έλληνες – αλλά και άλλων εθνοτήτων – αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Tα ζιγκουράτ μαρτυρούσαν ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ., τα επιτεύγματα αυτής της συνεργασίας. Εκείνη την εποχή οι αρχές δόμησης και μηχανικής τέτοιων κτιρίων μπορούσαν να διατυπωθούν μόνο στην ελληνική γλώσσα. Έτσι τα ελληνικά ήταν η κοινή γλώσσα των εργοτάξιων. Στο πρώτο μισό τού 18ου αιώνα π.Χ., ο μεγάλος βασιλέας Σάβιος (Sabium, ~ 1781–1767 π.Χ.) οραματίστηκε να υψώσει στην Βαβυλώνα (Βαβέλ) το «Κτίσμα των κτισμάτων», ένα μνημείο που θα ξεπερνούσε σε μεγαλείο κάθε ανθρώπινο έργο στον τότε γνωστό κόσμο. Επειδή οι Αιγύπτιοι είχαν ήδη καπαρώσει τα πρωτεία στον όγκο με την μεγάλη πυραμίδα τού Χέοπα, ο Σάβιος σκέφτηκε το δικό του μνημείο να κερδίσει τα πρωτεία στο ύψος. Αφού έγιναν πρώτα η μελέτη σκοπιμότητας τού έργου και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο Σάβιος σύναξε μία λαμπρή ομάδα σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων. Έως το τέλος τής βασιλείας του ολόκληρο το οικοδόμημα, με προσωρινό όνομα «ο Πύργος στην Βαβέλ» είχε σχεδιαστεί και θεμελειωθεί.
Οι δύο επόμενοι βασιλείς (Απίλ-Σιν και Σιν-Μουμπαλλίτ) συνέχισαν το έργο τού προκάτοχού τους και ως το πέρας της βασιλείας τού Σιν-Μουμπαλλίτ (~ 1729; π.Χ.) ο «Πύργος» είχε φτάσει περίπου στο μισό του ύψος. Ο επόμενος ηγέτης όμως τής Βαβυλώνας ήταν ο περίφημος Χαμουραμπί (1728;-1686 π.Χ.). Ο Χαμουραμπί ήταν έντονα εθνικιστής, δικομανής αλλά και δημιουργικός. Ένα από τα πρώτα του διατάγματα όταν πήρε την εξουσία, ήταν να απαγορεύσει στην επικράτεια τής χώρας να μιλιέται άλλη γλώσσα πλην τής Βαβυλωνιακής. Το διάταγμα ίσχυε φυσικά και για το εργοτάξιο τού «Πύργου στην Βαβέλ». Όσοι ξένοι αρχιμάστορες και τεχνίτες εργάζονταν εκεί – και ήταν η πλειοψηφία – έπαψαν να μπορούν να συνεννοούνται από κοινού στα ελληνικά. Ωστόσο ακόμα και έτσι, οι αρχικές οδηγίες και τα σχέδια ήταν τόσο κατατοπιστικά που οι τεχνίτες μπορούσαν να τις ακολουθήσουν. Άλλωστε, πολυμήχανοι καθώς ήταν, άρχισαν να συνεννοούνται χρησιμοποιώντας ελληνική παντομίμα. Το οριστικό πλήγμα στο έργο επήλθε όταν κάποιος το πρόδωσε αυτό στον Χαμουραμπί και εκείνος αμέσως απαγόρευσε την ελληνική παντομίμα, το ελληνικότροπο σφύριγμα, το ελληνικό κλείσιμο τού ματιού με νόημα κ.λπ. και απαίτησε όλα τα σχέδια να μεταγραφούν σε βαβυλωνιακά και να γίνεται χρήση μόνο των μεταφρασμένων σχεδίων. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό – άλλωστε οι περισσότεροι αλλοδαποί εργοδηγοί και εργάτες δεν γνώριζαν καν την βαβυλωνιακή.
Υπολογίζεται ότι δύο γενιές μετά από εκείνο το απόφραδο έτος, ο «Πύργος της Βαβέλ» είχε γίνει λαϊκός θρύλος, ενώ το ίδιο το μνημείο είχε λεηλατηθεί και κομματια του πουλιόνταν στις αγορές τής Βαβυλώνας ως ενθύμιο σε αλλοδαπούς περιηγητές και περιηγήτριες. Αργότερα, έγινε «διακριτική» προσπάθεια, ο θρύλος να μετατοπιστεί μερικούς αιώνες πίσω στο χρόνο και να αποδοθεί στην ηρωική εποχή τού βασίλειου).
Προηγούμενο κεφάλαιο: Σύντομο ιστορικό της ελληνικής γλώσσας - 1, 2, 3
Περιεχόμενα: Ελληνική Κλώσσα - Εισαγωγή